Berge: Vergi borçlarının faizi silinmeli!

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Berge, deprem döneminden kalan vergi borçlarının faizi silinmeli, anapara da 5 yıllığına yapılandırılmalı.

Berge: Vergi borçlarının faizi silinmeli!

   Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar ve Giyim Sanatkarları Odası’nın yönetim kurulu toplantısına katıldı.

   Başkan Berge, Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar ve Giyim Sanatkarları Odası Başkanı Çetin Karaduman ve yöneticileri ile istişarelerde bulundu. Toplantıda,   Van esnaf ve sanatkarının ekonomik sıkıntıları dile getirildi.  

 

    “Faizler silinmeli anapara 5 yıllığına yapılandırılmalı”

   Deprem döneminden bu yana esnaf ve sanatkarın vergi borcunun kaldığını hatırlatan VANESOB Başkanı İsa Berge, “Vergi terkini ile ilgili bir sonuç alınamadı. Vergi mükelleflerimizin rahatlaması için faizler silinmeli ve anaparaya da en az 5 yıllığına taksitlendirme düzenlemesi yapılarak geri ödeme imkanı sağlanmalıdır. Esnaf ve sanatkarlara KOSGEB üzerinden 1 yıl sonra geri ödemeli olarak, 4 yıllığına 50 bin TL cansuyu kredisi desteği verilmelidir.

   Başkan Berge, “Ticaret Bakanlığı 2020 için Halkbank aracılığıyla esnafa 2,2 milyar liralık kredi verileceğini açıkladı. Bu anlamda bölgeye pozitif ayrımcılık yapılarak ve daha fazla pay ayrılarak başta Van olmak üzere, kredi ve kefalet kooperatiflerinin plasman ihtiyacı karşılanmalıdır.” şeklinde konuştu.

 

   “Kayıt dışı esnafa karşı denetimler yetersiz”

   Kayıt dışı esnaf ile ilgili yeterince denetim yapılmadığının altını çizen Berge, belediyelerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi ve denetimlere bir an başlanmasının hayati önemde olduğunu vurgulayarak, “Tanzimat Döneminde Fikir Hareketleri konulu konferans için Van'a gelen, Sayın bakanımız Hüseyin Çelik'in katkılarını yeniden hatırladık. Sayın bakanımızın Van nezdindeki kabulü ve getirdiği heyecanı hep birlikte gördük. Van’ın bakanlık temsiliyetine ne kadar ihtiyaç duyduğunu yeniden anladık.” ifadelerini kullandı.  

 

   “Seyyar satıcılar dört bir yanı sardı yine”

   Seyyar satıcıların çarşının dört bir yanını sardığını anlatan Berge, “Seyyar satıcılar Van merkezi doldurmuş durumda. Esnaf, vergisini, SSK’sını, Bağ Kur’unu, personel maaşını, işyeri kirasını, doğalgaz, elektrik, su ve muhasebe gibi birçok masrafı öderken, seyyarlar bunların tümünden kaçarak ticaret yapıyor. Bu büyük bir haksızlıktır. İlgili belediyeleri harekete geçmeye çağırıyoruz. Devlete karşı tüm sorumluluklarını yerine getiren esnaf korunmalıdır. Ayrıca tüm mükellefiyetlerini yerine getiren esnaf ile seyyar satıcının karşı karşıya getirilmesi bir bürokrasi sorunudur, yerel yönetimler bu sorunu çözmelidir.” sözlerine yer verdi.

 

   “Zabıtalarda bölge görev yeri karmaşası var”

   Van Terziler Kunduracılar ve Giyim Sanatkarları Odası Başkanı Çetin Karaduman, ise “Belediyelerden en çok beklentimiz zabıtaların görevini yapmasıdır” diyerek, kayıt dışı esnafın denetlenmesini istedi.

   Zabıtalar arasında bölge paylaşımı sorunu olduğunu belirten Karaduman, “Zabıtalardan denetim istediğimizde bu bölge bize ait değil diyorlar. Van Büyükşehir Belediyesi zabıtaları ile İpekyolu Belediyesi zabıtaları arasında bir bölge karmaşası var. İki belediye de sorumluluğu birbirinin üstüne atıyor.” Dedi.

   Kayıt dışı esnafın kayıt altına alınması için Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyelerde bir denetim komisyonunun oluşturulması gerektiğine inanan Van Terziler Odası Başkanı Karaduman, zira belediyelerde kayıt dışı esnaf ile ilgili herhangi bir dokümanın da olmadığını söyledi ve ekledi: “Böylece komisyon şeffaf bir şekilde çalışarak, kayıt dışı esnafı tespit edip kayıt altına alabilir.”

 

   “Ferhat Kızılkaya örnek bir davranış sergiledi”

   Önceki dönem VANESOB Disiplin Kurulu Üyesi olarak görev yapan ve şu anda Van Terziler Kunduracılar ve Giyim Sanatkarları Odası Yönetim Kurulu Üyesi olan Ferhat Kızılkaya, bir vefa örneği gösterdi. Birliğin bulunduğu hassas ve zor süreçte, VANESOB’taki tüm huzur hakkından feragat etti.

   VANESOB Başkanı İsa Berge, “Allah Ferhat abi gibi yöneticileri birliğimizden ayırmasın ve hep böyle yöneticilerimiz olsun inşallah, tüm kamuoyu önünde kendisine teşekkür ediyorum” derken, Van Terziler Odası Başkanı Çetin Karaduman ise “Hem odamıza hem de birliğimize gösterdiği örnek vefa kişiliği için kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

   Berge ve Karaduman, Ferhat Kızılkaya’ya gösterdiği vefa nedeniyle plaket takdim etti.

   En büyük engelin sevgisizlik olduğunu söyleyen başkanlar, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutladı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2019, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29