Berge: Esnaflara sıfır faizli kredi verilmeli!

Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Berge, esnafa 1 yıl sonra başlamak kaydıyla 4 yıl geri ödemeli sıfır faizli 50 bin TL’lik can suyu kredisinin verilmesini istedi.

Berge: Esnaflara sıfır faizli kredi verilmeli!

             Esnaf ve sanatkarların ekonomik dalgalanmadan en olumsuz etkilenen kesim olduğunu söyleyen Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, memleket ekonomisinin canlandırılması için diğer kesimlere olduğu gibi esnafa da can suyu kredisi verilmesi gerektiği açıklamasında bulundu. Berge, kredi ve teşvik sisteminin daha da geliştirilmesini istedi.  

 


        Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)’ler büyüdükçe Türkiye’nin de büyüyeceğine inanan ve esnafa sıfır faizli can suyu kredisinin en son 2008 yılında verildiğini hatırlatan Berge, "İstenen düzeyde iş yapamayan esnafımız adeta kan ağlıyor. Dev markalar ve zincir marketler ile rekabet edemeyen esnafımız zor durumdadır. Devletimiz ve bankalar anayasamızda olduğu gibi esnafı korumaya yönelik girişimlerde bulunulmalıdır.” ifadelerini kullandı.  

 


         “Esnaf vergi indirimi ve özel tarife uygulanmalıdır
Kira, elektrik, su, doğalgaz, vergi ve prim borçları altında ezilen esnaf ve sanatkarların rahat bir nefes alması için can suyu kredisinin hayati önemde olduğuna değinen VANESOB Başkanı Berge, “Hükümetimiz geçmiş dönemde olduğu gibi bu zor dönemde de esnafımızın yanında olmalıdır. Elektrik, su ve doğalgaz faturalarında esnafa özel bir tarife uygulanmalıdır.”

 


           VAN ESOB Başkanı İsa Berge, esnaf ve sanatkarların bazı sorunlarını şu şekilde sıraladı: “Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının en aza indirilmesi adına 5 ya da 10 yıllığına vergi muafiyeti ya da indirim uygulanmalıdır. Küçük esnaf için esnaf muafiyeti getirilmeli ve basit usul uygulamasına devam edilmelidir. Kara liste nedeniyle esnaf krediye kolayca ulaşamıyor. Tüm bankaların uymak zorunda olacağı etkin bir sicil affı getirilmelidir. Kayıt dışı esnaf kayıt altına alınmalıdır. Kredi ve kefalet kooperatiflerinin plasman ihtiyacı karşılanmalıdır. SGK ve BAĞKUR primlerinde indirime gidilmelidir. Prim ödeme gün sayısı 9 bin günden 7 bin güne indirilmelidir. Sosyal güvenlik destek primi kesintisi kaldırılmalıdır. Prim borcu bulunan esnaf ve sanatkarlar sağlık hizmetinden yararlandırılmalıdır. Sağlık hizmetlerinden yararlanmak için katılım  payı alınmamalıdır. 1 Ocak 2008’den itibaren ücretliler için getirilen asgari geçim indirimi uygulaması esnaf ve sanatkarları da kapsamalıdır. Taksici esnafımızın ÖTV’siz akaryakıt alması için gerekli düzenleme yapılmalıdır. Deniz ticaret odalarına kayıtlı olan tacirler için uygulanan ÖTV’siz akaryakıt alımı uygulamasından kayıtlı esnaf ve sanatkarların da yararlanması sağlanmalıdır.”Bölge Gazetesi Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2019, 12:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29