Başkan Akman: Tuşba için çalışıyoruz

‘2021 Yılı Basınla İstişare, Yatırım ve Proje” sunumunda konuşan Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, ilçenin her yönüyle gelişmesi için gayret gösterdiklerini söyleyerek, “Dili, dini, ırkı, rengi ve siyasi görüşü ne olursa olsun, tüm halkımıza hizmet etmek için çalışıyoruz” dedi. Başkan Akman, önceki yönetimden, 41 milyon TL borçla görevi devraldıklarını söyleyerek, şimdiki borç miktarının daha az olduğunu belirtti. Akman, yeni hizmet binalarının 31 milyona mal olduğunu belirterek, ülkenin en büyük ikinci millet bahçesinin de Tuşba’ya yapılacağını müjdeledi.

Başkan Akman: Tuşba için çalışıyoruz

  Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, kentte bulunan basın mensupları ile istişare toplantısında bir araya geldi.

  Tuşba Belediyesi Meclis Toplantı Salonunda gerçekleşen ‘2021 Yılı Basınla İstişare, Yatırım ve Proje” sunumunda konuşan Belediye Başkanı Salih Akman, yapılan hizmetleri anlattı.

  Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından önce söz alan Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Nuri Başdinç, ilçede hizmetleri ideolojik zihniyetle yapmadıklarını dile getirdi. Başdinç, bölgede halkın da artık ideolojik düşünmemesi, hizmete oy vermesi gerektiğini anlattı.

  Ardından söz alan Başkan Akman, konuşmasının başında koronavirüs hastalığından dolayı hayatını kaybeden Vanlı Gazeteci Hikmet Bakan'a Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.

  Başkan Akman, bir gün önce muhtarlarla bir araya geldiklerini, katılımın çok iyi olduğunu dile getirdi.

  2020 yılı bütçesini görsel videolar eşliğinde anlatan Başkan Akman, bir yıllık gelirlerinin 83 milyon 100 bin 368 TL olduğunu, giderlerinin ise 78 milyon 43 bin olduğunu aktardı.

  İhalesi biten projelere vurgu yapan Akman, hizmet binalarının tamamlandığını, yine 2. Etap Sahil Parkı, İskele Sahil Yolu Makine İkmal Garajı ve Toplum Yaşam Merkezi’nin de hizmete girdiğini dile getirdi.

  “ÇOK GÖRKEMLİ BİR HİZMET BİNAMIZ VAR”

  Yapılan hizmetlere rakamsal olarak değinen Başkan Akman, yeni hizmet binasının altı kattan oluştuğunu, 31 milyon TL'ye mal olduğunu belirtti.

  Hizmet binasının yanında çok geniş alanın yeşil alan, aynı zamanda oto park olduğunu anlatan Başkan Akman, Tuşba’ya çok görkemli bir hizmet binası kazandırıldığını dile getirerek, “Söz konusu binamızı 18 ay gibi kısa bir süre içinde tamamladık. 20 dönümlük peyzaj alanıyla Van’ın ilk kent meydanı olma özelliği taşımaktadır. İhtiyaç bakımından gerekli tüm donatılar, mescit, yemekhane, meclis, konferans salonu, sığınak mevcuttur” ifadelerini kullandı.

  İSKELE 2. ETAP SAHİL BANDI…

  İlçede özellikle sahil bandı konusunda büyük eksiklikleri giderme gayreti içinde olduklarının altını çizen Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, “Toplam maliyeti 15 milyon TL olan sahil bandımız, bin 50 metre uzunluğundadır. Yaklaşık 137 bin metrekare kıyı alanını ıslah ettik. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa çocuk survivor parkuru ve gençler için macera parkur alanları kazandırıldı. Yine 117 adet barbekülü kamelya ve piknik masası kurulumu yapıldı. Kıyı şeridi boyunca 3 adet çeşme kuruldu. Daha önceki 15 Temmuz Parkı’nın hemen yanında, İskele Sahil Bandı’nın 2. Etabının devamını hizmete soktuk. Yaklaşık iki kilometrelik bir şerit söz konusu. Yürüyünce mutlaka dinlenme gereği hissedersiniz” dedi.

  İSKELE SAHİL YOLU PROJESİ…

  Başkan Akman, İskele Sahil Yolu Projesi’ne de değinerek, “Söz konusu projemizin maliyeti 8 milyon 267 bin TL’dir. Yaklaşık olarak 5 kilometreden daha uzundur. İskele 15 Temmuz Şehitler Parkı’nı, Van YYÜ’ye bağlayan bir yoldur. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük Millet Bahçesi olma özelliğine sahip Tuşba Millet Bahçesi projesini çevrelemektedir. Anayollara alternatif olan sahil yolumuza paralel bisiklet ve yürüyüş yolları da bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

  Makine İkmal Garajı oluşturmak için de yoğun gayret gösterdiklerini söyleyen Akman, yeni garajın maliyetinin 1 milyon 200 bin TL olduğunu, 32 bin metrekare alan üzerine kurulduğunu, oto yıkama, yağ değişimi ve araç bakım işlemlerinin bu alanda yapıldığını dile getirdi.

  Kalecik Mahallesi’ndeki Tuşba Toplum Yaşam Merkezi’nin de Van Valiliği ile yapılan protokol neticesinde devralındığını söyleyen Akman, “Peyzaj ve çevre düzenlemesini tamamladık. Çevre düzenlemesi 1 milyon 100 bin TL’ye mal oldu. Tuşba Toplum Yaşam Merkezi’nin 4 bin 500 metrekare peyzaj alanının otomatik sulama ve aydınlatma sistemleri, çimlendirme çalışması ile ihata duvarını ve korkuluklarını tamamladık. Yine söz konusu alana 80 adet ağaç dikimi gerçekleştirildi” diye konuştu.

  ÜLKENİN EN BÜYÜK İKİNCİ MİLLET BAHÇESİ…

  Belediye olarak ihalesini bitirdikleri çalışmalara da değinen Başkan Akman, “Akköprü Millet Bahçesi, Ayanıs Halk Plajı 2. Etap ve Erciyes Holding-Şemsibey Parkı’nın ihalelerini bitirdik” dedi.

  Akköprü Millet Bahçesi’nin 104 dönüm alana sahip olduğunu söyleyen Akman, “Toplam maliyeti 14 milyon 240 bin TL’dir. 104 dönüm alana sahiptir. Bisiklet ve koşu yolları, aydınlatma sistemleri, çok amaçlı spor sahaları, engelsiz dış mekan spor aletleri, stake park, sosyal yaşam alanları, satranç oyun alanları, sergi ve toplanma meydanları, çocuk oyun alanları, kütüphane, kafeterya, afet toplanma alanı ve rekreasyon alanı bulunduğunu ifade etti.

  AYANIS HALK PLAJI 2. ETAP ÇALIŞMALARI…

  Tuşba’nın en güzel sahillerinden olan Ayanıs’ta, mavi bayraklı plajın yanında Ayanıs Halk Plajı’nın 2. Etap çalışmalarının da sürdüğünü anlatan Akman, “Yaklaşım maliyeti 2 milyon TL. 22 bin metrekare alana salip olan halk plajının yapımı sürüyor. Söz konusu plajın 100 iş günü içerisinde tamamlanarak Van halkının hizmetine sunulmasını planlıyoruz” dedi.

  Şemsibey Mahallesi’nde çok güzel bir park hizmete sokacaklarını da dile getiren Akman, 1 milyon TL’ye mal olacak parkın, bin 500 metrekare alan üzerine yapılacağını anlattı.

  İhale aşamasında olan çalışmaları da gazetecilere anlatan Akman, “Tuşba 2. Millet Bahçesi ve Kapalı Semt Pazarı Bedesten projelerinin de ilçeye her alanda katkı sunacağını düşünüyoruz.

  ÜLKENİN EN BÜYÜK İKİNCİ MİLLET BAHÇESİ…

  Türkiye’nin en büyük ikinci millet bahçesinin Tuşba’ya yapılacağını müjdeleyen Başkan Akman, “Tam 712 dönüm alana kurulacak olan ve toplam maliyeti 90 milyon TL olan Tuşba Millet Bahçesi’nde; bisiklet ve koşu yolları, kent donatları, aydınlatma sistemleri, çok amaçlı spor sahaları bulunacak. Bu spor sahaları arasında, futbol, basketbol, voleybol ve tenis kordu yer alacak. Yine engelsiz dış mekân spor aletleri, stake park, sosyal yaşam alanları, sergi ve toplanma meydanları, çocuk oyun alanları, kütüphane, kafeterya gibi alanlar olacak” dedi.

  Tuşba’da semt pazarı bedesten oluşturacaklarını da söyleyen Akman, 2 bin 500 metrekare üzerine kurulacak. Van’da kurulacak ilk modern semt pazarı olma özelliğine sahip olacak. Bedesten çarşısının yapımında tarihi doku işlenecek” ifadelerini kullandı.

  BELEDİYE TARAFINDAN YAPILAN ÖNEMLİ PROJELER…

  Başkan Akman, belediye tarafından yapılan önemli projeleri de slayt sunum eşliğinde anlattı. Akman, Tuşba Kent Hizmetleri A.Ş. ile halk ekmek protokolü yaptıklarını belirterek, “Bu yıl sonuna kadar sözleşme imzaladık. Halkımız 1,5 tl olan ekmeği, halk ekmek reyonlarından 1 tl 10 kuruşa alabilecek” dedi.

  İlçede asfalt iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü de belirten Akman, toplam 11,190 ton ve 32 bin 400 metrekare sıcak asfalt uygulamasının yapıldığını ifade etti.

  Stabilize çalışmalarına da değinen Akman, 54 mahallede 110.280 ton malzeme kullanılarak, reglaj çalışması ve yeni yol açma çalışmalarının gerçekleştirildiğini, ayrıca 41 bin metrekarelik parke kilit taşı çalışmasının yapıldığını vurguladı.

  Mahallelerde kaynak sularının çeşme olarak halkın hizmetine sunulduğunu söyleyen Akman, aynı zamanda hayvanların da yapılan oluklardan su ihtiyacını giderdiğini anlattı.

  Katı atık toplama faaliyetlerinin sürdüğünü söyleyen Akman, mahallelere çöp konteynırı dağıtıldığını yine temiz plajlar sayesinde üçüncü kez mavi bayrak ödülünü aldıklarını belirtti.

  İmkânlar ölçüsünde cami ve taziye evlerine de katkı sunduklarını anlatan Akman, dili, dini, ırkı, rengi ve siyasi görüşü ne olursa olsun ihtiyaç sahibi aileleri de gözettiklerini vurguladı.

  Söz konusu yatırımlarla beraber belediyenin öz kaynaklarından 35 milyon TL’den daha fazla bir rakamın kullanıldığını söyleyen Akman, 2020 yılı yatırımlarının bütçenin yaklaşık yüzde 40’na tekabül ettiğini sözlerine ekledi.

  Gazetecilerin sorduğu soruların yanıtlanması sonucu söz konusu program sona erdi.

  Van Bölge Gazetesi: Bişar Ulutaş

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 17:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER