Akdoğan, sigaranın zararlarını anlattı

Van İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Nevzat Akdoğan, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada, sigaranın zararlarına değindi. Akdoğan, dünyada her yıl yaklaşık 6 milyon insanın sigaradan dolayı beklenenden önce öldüğünü belirtti.

Akdoğan, sigaranın zararlarını anlattı

     Tütün kullanımının sağlığı olumsuz olarak etkileyen en önemli zararlı davranışların başında geldiğini söyleyen Sağlık Müdürü Akdoğan, “Pek çok yerde de belirtildiği gibi akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde, kalp hastalıklarının ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıkmasında temel etkendir” dedi.

    Sigaradan dolayı her yıl yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce öldüğünü belirten Akdoğan, “Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir. Türkiye genelinde ise her gün ortalama 300, yılda 100 binden fazla insanının sigara nedeniyle hayatını kaybetmekt olduğu,  İstatistiksel çalışmalara göre ilimizde de yılda ortalama 1500 kişinin tütün ve tütün ürünlerinin sebep olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Bu nedenle üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri de sigara kullanımının ve sigara bağımlılığının ciddiye alınması gereken bir “HASTALIK” olduğu  ve tedavi edilebildiğidir. Bir kişi eğer sigara kullanıyor ise, bunun bir bağımlılık olduğunun ve bir an önce kendisine  yardımcı olacak bir “Sigara Bırakma Polikliniğine” başvurabileceğinin farkında olmalıdır” ifadelerini kullandı.

     Van’da sigara bırakma konusunda verilen hizmetleri anlatan Akdoğan, “SBÜ.Van Bölge Eğitim ve Araştırma Eğitim Hastanesi bünyesinde hizmet vermekte olan KETEM’de , Erciş 2.Nolu ASM ve Yücüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp merkezi göğüs hastalıkları polikliniklerinde  sigara bırakma hizmet verilmekte, ayrıca ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı uzman personeli ile sigarayı bırakmanızda yardımcı olmaktadır. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır, hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak randevunuzu alın kendiniz ve aileniz için yeni bir hayata adım atın” ifadelerine yer verdi.

    Ağdoğan, kurumları tarafından çeşitli farkındalık çalışmaları yapıldığını ve bu konuda çeşitli eğitimler, yürüyüş ve stant çalışmalarıyla halkın bilgilendirildiğini sözlerine ekledi.Bölge Gazetesi Haber Merkezi

 

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2018, 16:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner29