Irak'tan, Van OSB ve tekstil kent açıklaması…

Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Ticaret Borsası Eski Başkanlarından İşadamı Feridun Irak, Van Organize Sanayi Bölgesi ve Tekstil Kent ile ilgili açıklamalarda bulundu. Irak, tekstil kentin doğru bir yatırım olmadığını, Van OSB’nin ise beklentileri karşılamadığını vurguladı.

Irak'tan, Van OSB ve tekstil kent açıklaması…

   Tekstil Kentin bölgede gerekli bir yatırım olmadığını ifade eden Feridun Irak, “Tekstil Kent doğru yatırım değildi, onun yerine hayvancılıkla veya turizm ile ilgili yatırımları yapılması gerekiyordu. Van OSB ise yerinde doğru bir yatırım olmasına rağmen, ilin istihdamı ve ekonomisi açısından beklentilerin altında kaldı” diye konuştu.

 

   “TEKSTİL KENT DOĞRU BİR YATIRIM DEĞİLDİ”

   Tekstil Kentin doğru bir yatırım olmadığının altını çizen Irak, “Tekstil kentin kuruluşu döneminde ilk karşı çıkan biriyim. Bu gün de tekstil kentin doğru bir yatırım olmadığını söylüyorum. Sanayi olarak doğru yatırım ilkesi gözetlenmelidir. Van’da doğru yatırımın yapılabileceği üç sektör vardır. Biri tarım ve hayvancılık, ikincisi turizm, üçüncüsü ise varsa madenlerimiz. Bunun dışında yapılan yatırımı ben doğru bir yatırım olarak görmüyorum. Ben orada başarılı olmalarını çok isterim. Bir kişinin istihdam edilmesi kadar, hele bugün işsizliğin zirve yap günümüzde, ondan daha önemli ne olabilir? Biz bu istihdama bakmalıyız. Tekstil kent açılacağı zaman 15 bin kişinin istihdam edileceği müjdesiyle açıldı. Bir sektör için ya da her hangi bir alanda yapmış olduğunuz yatırımı getirisine de bakmalısınız. Hele ki bizim gibi kaynak ihtiyacı çok fazla olan ülkelerde olabildiğince az parayla, çok getirisi olan yatırımın peşinde olmalısınız, başka çareniz yoktur. Tekstil kent için bir heyet kurulsun, ne kadar para harcandı, geriye ne geliyor, kaç kişi çalışıyor? İş Kur’un desteği olmasa kaç kişi çalıştırabilir? Bu güne kadar ne kadar kazandılar, ya da kazanmışlar mıdır? Bunun iyi bir sonuç alabileceğine ben asla inanmıyorum, iddia edenlerde varsa, bir heyet kurulsun, birlikte tekstil kenti inceleyelim” dedi.

 

   “VAN OSB BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI”

   Van Organize Sanayi Bölgesi’nin beklentileri karşılamadığını ve tamamının istihdamının Gaziantep’te bir orta ölçekli fabrikanın istihdamı kadar olmadığını söyleyen Feridun Irak, “Organize sanayi bölgesi benim ciddi gayretimle kuruldu. 1998 yılında, dönemin valisi Sayın Abdulkadir Sarı, belediye başkanı Sayın Aydın Talay, ben o dönem oda başkanlığına geldim. İlk işim organize sanayi bölgesini gündeme getirmek oldu. Vali ve dönemin belediye başkanının da ‘gecikmişiz hadi başlayalım’ demesiyle birlikte 1998 yılında kuruluşunu gerçekleştirdik. Türkiye organize sanayi bölgesi alt yapı ihalesi, kurulan ilde ilk defa biz gerçekleşirdik. Bütün OSB’lerin ihalesi Ankara’da gerçekleştiriliyordu, biz o ihaleyi Van’da gerçekleştirdik. Yapıma başlamadan önce yatırım yapacak olan iş adamlarına arsa tahsis edip, devletin imkânları ile jeneratör koyup, elektrik ihtiyacını karşılamak, yine devletin imkânlarını tahsis ederek tankerlerle su taşıyarak, bir taraftan alt yapı çalışmalarını sürdürürken, bir taraftan fabrikaların kurulmasına başladık. O günden bu güne kadar gelmiş olduğumuz noktada maalesef, kaç fabrika var derlerse desinler, tamamının istihdamı Gaziantep’te bir orta ölçekli fabrikanın istihdamı kadar değil” diye konuştu.

 

    “YATIRIMLAR DOĞRU YERE DOĞRU YATIRIM PLANLAMASI İLE YAPILMALI”

   Van OSB’nin ve Van Tekstil Kent’in geldiği noktanın yatırım planlamalarındaki eksikliği ortaya koyduğunu ifade eden Feridun Irak, “İlk adımların atılmasının üzerinden geçen bunca zaman sonra fotoğrafa baktığımızda net olarak görünen şudur; Van OSB’de yapılan ve çoğu küçük ölçekli 100 civarında Sanayi kuruluşu, en fazla 1000 civarında istihdamdır. Bu Sanayi kuruluşlarının birçoğu da doğru yerde doğru yatırım ilkesiyle uyuşmamaktadır. Tekstil kent içinde aynı şey söz konusudur. Yani doğru yerde doğru yatırım ilkesiyle örtüşmüyor. Gündeme geldiğinde 15 bin kişi istihdam edileceği söylendi, çok büyük harcamalar yapıldı, bu harcamalar o günkü kurla hesaplandığında yüz milyondan fazladır.” Diyerek, yatırımların doğru yere doğru yatırım ilkesi ile doğru planlanması gerektiğine dikkat çekti.

 

   “VAN’IN GİRİŞİMCİ SORUNU YOK, PLANLAMACI İHTİYACI VAR”

   Van’ın girişimci ve yatırımcı sorunu olmadığına, aksine eksik planlamalar ile yatırımların yerinde yapılmadığına dikkat çeken Feridun Irak “Gerek OSB deki gerekse Tekstil kentteki girişimciler bu planlamacılara güvenerek yalnız ellerini değil bütün gövdelerini taşın altına koyarak yatırım yaptılar, sonuçlar ortada. Görüşmeler yapıldığında Vali ya da Milletvekili bir görüş ortaya koyduğunda, o toplantıda bulunanların bir kısmı konuyu görüşme tartışma yerine, hemen ‘Ne güzel söylediniz, isabet buyurdunuz, bundan daha iyi bir fikir olamaz’ övgülerini dizerken, bir kısmı sessiz kalıyor. Çok azı itirazda bulunuyor. Dolayısıyla alınan kararlar yanlış ve kaynaklar israf oluyor. Güç Birliği Platformu buna çok güzel bir örnektir” diyerek sözlerini noktaladı.Van Bölge Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2019, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER